miércoles, 20 de abril de 2016

El documental "Flames a la fosca" a la Filmoteca de Catalunya

El pròxim dilluns 25 d’abril a les 19:00 h preestrenem a Barcelona el documental “Flames a la fosca”, sobre la vida i la poesia del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, produït per Quindrop Produccions Audiovisuals.

L'acte tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya, Plaça Salvador Seguí, 1-9, 08001 Barcelona.

Després de la projecció es farà una taula rodona en la qual intervindran Roser Delor, experta en l’obra de Salvador Espriu, Joan Josep Suñer Cladera, director i guionista del documental, Jordi Ambrós, productor executiu de Televisió de Catalunya, Josep Ramon Cerdà, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes que farà la cloenda de l’acte. L’entrada és lliure amb aforament limitat.

“Flames a la fosca” s’emetrà el dijous 28 a les 23:40 h dins el programa "El Documental" del C-33 de Televisió de Catalunya.

Bartomeu Rosselló-Pòrcel (Palma 1913 – Brull, Barcelona, 1938) és un dels autors més influents de les lletres catalanes malgrat la seva primerenca mort a l’edat de 24 anys.

Aquest documental mostra la seva figura, envoltada per un halo misteriós a causa d’una genialitat precoç però escapçada per una vida curta; i desvetlla la seva obra, breu, intensa i visionària a través de les intervencions de destacats filòlegs i estudiosos de la seva biografia.

Alumne de Carles Riba i amic personal de Salvador Espriu, a qui va dedicar la seva obra Imitació del foc, Rosselló-Pòrcel és un poeta que transcendeix el seu temps. La petjada dels seus versos continua present, no només en la literatura, sinó també en el teatre, la dansa i la música. Per aquest motiu, el documental recull les veus de destacats creadors de la cultura catalana, com ara l’escriptor Biel Mesquida o la cantant Maria del Mar Bonet, que han begut i s’han inspirat a partir de l’obra del poeta.

Maria del Mar Bonet va musicar diversos poemes de l’autor i n’interpreta dos en directe en una gravació inèdita, realitzada pel documental, que trasllada l’espectador al temps immaterial de la poesia.

Jaume Manresa (exintegrant d’Antònia Font) també posa música a les paraules de Rosselló-Pòrcel i és l’autor de la banda sonora del documental. L’actor Miquel Àngel Torrens i la ballarina Aina Pascual, amb els seus cossos i les seves veus recreen l’emoció continguda als versos de l’autor.

Com a teló de fons, els paisatges i les imatges que el “català de Mallorca” – com ell mateix es va autoanomenar – rememorava des del seu exili a Barcelona: els tarongers de la Vall de Sóller, els carrerons de Palma i la natura de la Serra de Tramuntana.

Flames a la fosca és una producció de Quindrop amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, el Consell de Mallorca, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Institució de les Lletres Catalanes, la Fundació Lluís Carulla, l’Ajuntament de Palma i l’associació PEN Català.No hay comentarios:

Publicar un comentario