viernes, 4 de octubre de 2013

El dimarts 8 d'octubre a les 22.00 hores a IB3 comença l'emissió de "La fàbrica desapareguda"La Fàbrica Desapareguda, una sèrie documental produïda per Quindrop amb direcció de Sívia Ventayol i Nofre Moyà.
Un programa que podreu veure setmanalment a partir de dimarts 8 d'octubre a les 22.00 hores en què coneixerem com a més de l’agricultura, antigament a les Balears, hi havia una bona part d’oficis que es duien a terme dins fàbriques i tallers. Teles, vins, collars i arracades, sabates i altres productes s’elaboraven i es comercialitzaven aquí  a les Illes. Vos heu demanat alguna vegada què es feia a les Illes abans de l’arribada del Turisme?
A partir de dimarts comença un viatge cap a un passat desconegut: la nostra indústria, de la mà dels seus protagonistes. Emprenedors, tècnics i treballadors ens ho contaran en primera persona, què guanyaven, quins eren els torns, en definitiva, tots els records i anècdotes d’aquests negocis que encara provoquen una profunda nostàlgia a qui ho recorda.
La Fàbrica Desapareguda viatja al seu primer capítol a l’època d’expansió d’una infraestructura que durant anys marcaria les comunicacions a Mallorca: el ferrocarril. El tren amb carbó, els primers trajectes turístics, el transport de bèsties i productes del camp… el capítol recorda com l’arribada d’”es tren” aniria de la mà del creixement econòmic i transformaria el dia a dia de molts pobles i ciutats. L’inconfusible so del xiulet del tren entrant al poble, l’olor de la carbonissa, les hores de trajecte…
El programa reconstrueix la línia que connectava Palma amb Campos, Ses Salines i Santanyí, on la néta d’un dels antics treballadors ens obre les portes de l’antiga estació, convertida avui en ca seva. A través d’aquest i altres descendents de treballadors i antics usuaris, el programa rememora com era la feina dels responsables de les línies i l’ús que en feren els primers viatgers.
El capítol fa també una mirada al procés de construcció del tren de Sóller, Inca i Manacor, i recorda com la iniciativa privada féu possible la construcció de tota una xarxa ferroviària que transformaria el comerç, el turisme, i el dia a dia de milers de persones.
Al web www.ib3tv.com podeu veure aquest programa “En directe” i si no el podeu veure el trobareu a la nostra secció “A la carta”.No hay comentarios:

Publicar un comentario